Wanneer je je administratie uit handen geeft, dan kun je kiezen tussen een boekhouder of een accountant. Maar wat zijn precies de werkzaamheden van een accountant? En wat zijn de verschillen tussen een boekhouder en een accountant? Wij hebben dit voor je op een rijtje gezet. Mocht je meer willen weten over de werkzaamheden van een accountant, neem dan contact met mij op.

Soorten accountants in Oss

Accountant is een beschermde titel en deze kun je alleen krijgen wanneer je een bepaalde opleiding hebt afgerond en een aantal jaren ervaring in de praktijk hebt. Er zijn twee type accountants. De eerste is accountant-administratieconsulent, ook wel AA genoemd. Dit ben je als je een accountancy opleiding op HBO niveau hebt afgerond en de verplichte stages hebt doorlopen. De andere is Register Accountant, ook wel RA, en dit ben je wanneer je een universitaire studie accountancy hebt voltooid. Ook hier zijn er verplichte stages. Het grootste verschil tussen deze twee studies is dat de opleiding tot AA veel praktijk gerichter is. Daarnaast is deze studie veel meer gericht op het MKB, omdat je hier als AA meer mee te maken krijgt. Verder ben je als accountant verplicht om na je afstuderen lessen te blijven volgen.

Verschil boekhouders en accountants in Oss

Het grootste verschil tussen een boekhouder en een accountant is de opleiding. Om jezelf accountant te mogen noemen, moet je namelijk een specifieke studie gevolgd hebben. Dit geldt niet voor boekhouders. Ondanks dat ze er verschillende studies hebben gevolgd, mogen boekhouders en accountants bijna dezelfde werkzaamheden uitvoeren. Het enige verschil is dat boekhouders niet bevoegd zijn om een verklaring van financiële betrouwbaarheid te geven. Als bedrijf is het niet altijd verplicht om een accountant in dienst te hebben. Dit geldt alleen voor bedrijven met veel personeel en die een grote omzet hebben. Mocht je dus een klein bedrijf hebben, dan is het slimmer om een boekhouder je administratie te laten doen, omdat deze goedkoper zijn.

Bij OAMKB zijn verschillende accountants in dienst. Zij zijn dus bevoegd om bijvoorbeeld je jaarafrekening te maken. Wil je gebruik maken van deze dienst? Neem dan contact op met OAMKB.